Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.11.2012 14:42 - Специална теория на относителността за всеки
Автор: tupiqt Категория: Технологии   
Прочетен: 1155 Коментари: 0 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

                    По истински случай

Красимир и Пенка са съпрузи. Но Красимир е с 15 години по-възрастен, за това той я е ревнувал много. Тя е млада и привлекателна. В секса има нужда от по-млад партньор. Но Красимир се е зарекъл да не я оставя сама за повече от 1 час. Затова я уреди на работа при себе си. И така неговата заръка се спазва стриктно. Пенка обаче, изпитва силно желание за секс, който иначе със съпруга и е недостатъчен. Затова Пенка реши за рождения ден на съпруга си да му подари малка разходка с вълшебното влакче.  Той не приемаше подаръка  под предлог, че няма да я остави за повече от 1 час, но тя го успокои ,че разходката ще трае само 40 минути.  Влакчето, тъй като е вълшебно се движеше с много висока скорост, близка до скоростта на светлината. При тази скорост, се проявяват чудноватите ефекти  от специалната теория на относителността . Часовникът на Красимир започва да се движи по-бавно, така че докато трае разходката от 40 минути, за Красимир, то за Пенка са минали 15 дни, през които тя отива с приятеля си на почивка в Костенец. Завръща се от почивката и отива да посрещне съпруга си на влакчето.

И така без съпругът и да наруши вричането си, да не я  оставя за повече от 1 час, тя успя да отиде на 15 дневна почивка с приятеля си. 

Всяка година на рождения ден на съпруга си, Пенка му прави подарък-разходка.

Красимир обаче започнал да завижда на Пенка,  че е по-млада и за това постоянно и натяквал и я тормозел, като я обиждал.

-         Добре- казала Пенка, ще остарея колкото теб.

-         Да бе, докато ти остарееш колкото мен, аз ще съм колкото леля ми!

-         Да видим- казала тя и му купила билет за вълшебното влакче. Обаче билетът е бил по-скъп с който билет тя му купува разходка с влакче което ще се движи много по-бързо от предишното.

Качила го на влакчето, за 50 минутна разходка, но за тези 50 минути засечени по неговия часовник, на земята където е Пенка, са минали  15 години. През тези 15 години, Пенка преживява много любов,приятелство, секс и развлечения. Когато Красимир слиза от влакчето, с учудване забелязва, че Пенка видимо е остаряла за тези 50 минути.

-Какво си направила? – зададе и въпроса той.

-Нали искаше да съм на твоята възраст, ето ме сега наборе, - с ирония му казва тя.

-Да беше подмладила мен, вместо ти да остарееш.

-Няма как,  специалната теория на относителността позволява пътуване във времето само към бъдещето.

Красимир започна да съжалява, за действията си и да се вайка:” Защо ми трябваше, че тя си е по-хубава като млада, та нали затова си търсих по-млада от мен.” 

В този момент, Пенка изтърва кафеварката в която смяташе да приготви кафе, с което да събуди съпруга си. От силния шум, спящият Красимир се стресна и се събуди. След няколко минути объркване, той с облекчени разбра че този кошмар е само на сън. От този момент на тай, Красимир отмени вричането си, което не беше само на сън, а Пенка никога не му е изневерявала, тя си го харесва такъв какъвто е и е отдадена само на него.

 



Можем ли да разберем специалната теория на относителността? Само за физиците ли е тя? Трябва ли да познаваме математиката и да използваме формули? Аз мисля, че теорията на относителността е за всеки, на който малко или много любопитството му в тая област е събудено.

Всъщност ще бъде лесно, ако се преборим с представата си за времето. В реалния живот ние възприемаме времето като абсолютно, но какво ни пречи да се съгласим че времето може да тече по различен начин на различни платформи.  Нека да си представим, че сте от София и трябва да отидете  с влак  до Бургас. Преди да тръгнете от София вие си сверявате ръчния часовник по часовника на гара София, така че ако влака тръгва в 00:00ч, и вашият ръчен часовник, и часовникът на гара София да показват 00:00ч. (Предполага се че часовниците на всички гари от София до Бургас са синхронизирани и показват едно и също време). Ако времето на пътуване трае 5 часа, то като слезете в Бургас, часовникът на ръката ви и часовникът в Бургас ще показват едно и също време 05:00 ч. Това е така защото при земни скорости, ефекта на Специалната теория на относителността (СТО) е нищожен. Формулата е такава, че при високи скорости-близки до скоростта на светлината, този ефект е значителен и би променил резултата от опита.

Нека сега да се абстрахираме от реалните разстояния София-Бургас и да предположим, че влака се движи със скорост, която е близка до скоростта на светлината. Красимир пътува във влака, а Пенка е на гара Пловдив. Всеки от Съпрузите, може да отчете показанията на часовника на партньора си във всеки един момент.  По горе в скоби предположих, че часовниците на всички гари от София до Бургас са синхронизирани, но тук трябва да се отбележи, че те могат да бъдат сверени ,само спрямо наблюдатели от земята, които не се движат с влак. Ако скоростта на влака е близка до скоростта на светлината, тогава няма смисъл да говорим за синхронизация на часовниците по гарите покрай които преминава влакът. Спрямо пътниците от влака, на всяка гара часовникът ще показва различен час, макар, че на земята те са сверени. При това часовникът ще е толкова по-напред, колкото е по-далече в посока на движение на влака. Например ако посоката на движение на влака е София-Бургас, то Красимир преминавайки през гара  София  ще отчете 00:00 ч, по часовника на гара София, 08:00 ч. по часовника на гара Пловдив,  11:00 по часовника на гара Стара Загора, 16:00 по часовника на гара Бургас. (Цифрите са случайни, но винаги може да се избере такава скорост на влака, и такива разстояния между гарите, че тези цифри да са верни.)

Забелязахте ли, че не говоря за спиране и тръгване на влака, той пътува от някъде за някъде като преминава през посочените гари без да спира. Докато Красимир пътува от София до Пловдив на него са му необходими 3 часа. Времето обаче отчетено по часовниците на земята от Красимир е 3-пъти по-малко или докато той се изравни с гара Пловдив, часовниците на земята са отчели време само 1 час. Така според  Красимир, часовникът на Пенка преминавайки покрай нея, ще отчита 08:00+1=09:00 часа. Или според Красимир, времето на земята се е забавило 3-пъти.

СТО ни показва че всичко е относително, дори и това забавяне. Ако часовниците на земята отчитат по-бавно спрямо Красимир, то часовниците във влака ще отчитат времето също толкова по бавно спрямо Пенка. Или ако Красимир засече време по своя си часовник  6 часа, то по часовника на Пенка, спрямо него ще са изминали само 2 часа. И обратното: Ако Пенка засече интервал от 6 часа по нейния часовник, то часовникът на Красимир ще е изминал само 2 часа според нея.  

Като следваме логиката, ще забележим че , ако Красимир е пътувал 3 часа, от София до Пловдив, Пенка всъщност го е чакала 9 часа. Скоростта и за двамата е една и съща, тогава трябва да предположим, че разстоянието София Пловдив е различно, за Пенка и Красимир. И действително, това е другият ефект от СТО.  Красимир, возейки се във влака, може да до допусне че седи на едно място, а земята заедно с гарите се движат покрай него.  Когато една система се движи, разстоянията се скъсяват. Така той ще измери3-пъти  по-късо разстояние между София -Пловдив,   от това което би измерила Пенка между двете гари. И обратното , ако влакът за Красимир е дълъг 3 км, то за Пенка влакът, в който се вози Красимир ще бъде дълъг 1 км. 

Ако сте съгласни с написаното до тук, неминуемо ще ви хрумни въпроса наречен парадокс на близнаците. В случая вместо близнаци, ще си използвам моите герои-съпрузи. А той  е следния: Красимир пътува с влак от София до Бургас и обратно. Пенка го чака в София. Според Красимир, той е неподвижен, а земята се движи спрямо него, така че часовниците на земята включително и часовника на Пенка ще изостанат спрямо неговия. Според Пенка, тя е неподвижна, а влакът се движи, часовниците във влака включително и часовника на Красимир ще изостанат.  По-кратко казано, според Красимир, часовникът на Пенка е изостанал, а според Пенка, часовникът на Красимир е изостанал.   Как е възможн0, когато Красимир слезе обратно в София, спрямо всеки от съпрузите, часовникът на другия да е изостанал?

Физиците на този въпрос, дават следното обяснение: Видите ли относителността се отнася само за системи които се движат с една и съща скорост по едно и също направление, а пък ако Красимир се качи в София и стигне до Бургас, промени посоката си обратно към София, след което слезе в София , това означава , че той се ускорява и променя посоката си на движение. Това ускорение му дава привилегия , когато слезе от влака в София да установи, че часовникът на Пенка не е изостанал а напротив, преместил се е напред във времето.

Трябва да ви призная, че това обяснение не ме удовлетворяваше преди около 25 години, поради което аз проведох един мисловен опит, с намерение да опровергая СТО, но вместо да я опровергая, аз я потвърдих.  По този въпрос ще посветя отделен постинг.

 



Тагове:   СТО,


Гласувай:
5



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: tupiqt
Категория: Технологии
Прочетен: 23566
Постинги: 6
Коментари: 22
Гласове: 46
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031